Deelsessies
Tussen 11.45 en 14.55 uur worden in twee
rondes 16 deelsessies aangeboden.
___________________________________________
RONDE 1: 11.45 - 12.50 uur
_____________________________________________________________________
1. Automatisch busvervoer – Wanneer stapt u in?
De Krachtenbundeling Smart Mobility heeft de Ontwikkelagenda Automatisch Openbaar Vervoer opgesteld. Daarin zijn de drie meest kansrijke sporen voor toepassing op korte termijn beschreven: zelfstandig manoeuvrerende bussen op busdepots, busdiensten op vrijliggende busbanen en ‘first and last mile’ vervoer. De sprekers lichten de ontwikkelagenda toe, gaan in op de kansen en barrières van automatisch busvervoer en gaan het gesprek aan wat er moet gebeuren om de verdere ontwikkeling en implementatie in het openbaar vervoer van Nederland mogelijk te maken.
Sprekers
- Michel van der Mark (Qbuzz)
- Guus Kruijssen (Provincie Noord-Holland)
Andere sprekers nog te bepalen.
_____________________________________________________________________
2. Hoe gaat het met de MaaS-waardige concessie-eisen?
Hoe gaan we om met Mobility-as-a-Service-diensten in het openbaar vervoer? Bij aanbestedingen ligt er een mooie kans om hiermee aan de slag te gaan door het toepassen van de MaaS-waardige bestekseisen die door CROW en DOVA worden beheerd. We geven in deze sessie een update over de stand van zaken en we gaan in debat met elkaar over de toekomst. We gaan immers op weg naar digitale publieke mobiliteit met een grotere rol voor flexibele vervoersvormen.
Sprekers
- Alex Mink (CROW)
- Jaap Sytsma (Mu Consult namens CROW)
______________________________________________________________________
3. Air en Rail: hoe twee werelden met een eigen ontstaansgeschiedenis vol verschillen ook de verbinding vinden.
In een vliegtuig maakt iedereen dezelfde reis, in een trein kan je zomaar in- en uitstappen waar je wil. Het spoor speelt in Nederland een belangrijke rol in binnenlandse bereikbaarheid, luchtvaart speelt die rol vooral internationaal. Luchtvaart is een geliberaliseerde sector, op het spoor staan we voor internationale verbindingen pas aan het begin van een open markt. Zomaar een paar verschillen tussen twee sectoren die ook heel veel aan elkaar hebben, zowel voor internationale en nationale ov-reizigers. In deze sessie nemen de deelnemers aan de actie-agenda trein en luchtvaart je mee in hoe we deze twee werelden aan elkaar verbinden.
Sprekers
- Klaas Boersma (Schiphol)
- Mariska Kaptein (ministerie IenW)
- Yvonne Boesten (ministerie IenW)
_______________________________________________________________________
4. Een innovatieve benadering voor beleidsraadpleging
Hoe kijken burgers naar de keuzes die besluitvormers moeten maken? Populytics onderzoekt dit via de Participatieve Waarde Evaluatie (PWE). In een online omgeving wordt de burger op de stoel van de besluitvormer gezet. Zo ervaren burgers welke keuzes de besluitvormer moet maken. Daarbij krijgen ze een overzicht van de gevolgen van de keuzeopties. Ondertussen moeten ze rekening houden met beperkingen (bijv. beperkt budget of een verplichtend doel). Burgers kunnen niet alles kiezen, net als een besluitvormer moeten ze afwegingen maken. Op deze manier krijgt de besluitvormer advies binnen van de burgers, maar ook gelijk inzicht in de waarden, voorkeuren en zorgen van burgers.
Sprekers
- Populytics
_______________________________________________________________________
5. Virtual Reality voor een inclusiever OV
Toegankelijkheid voor mensen met een niet-zichtbare beperking blijft vaak onderbelicht, maar wordt steeds belangrijker door de groeiende groep reizigers die hieronder valt. In deze sessie gaan we uitgebreid in op de drempels waar zij tegenaan lopen en hoe er op veelal eenvoudige wijze rekening mee kan worden gehouden. Virtual Reality is onder andere een bewezen waardevolle techniek om de drempels te verlagen. Dit wordt in deze sessie gedemonstreerd in de vorm van VR-platform Virtual OV.
Sprekers
- Kees Hoekstra (Hidden Disabilities Sunflower)
- Joke de Haan (De Haan Onderwijsontwikkeling)
- Patricia Groenewegen (Changefied/Virtual OV)
- Ervaringsdeskundige met autisme
____________________________________________________________________
6. Railveiligheid – de risicobenadering
Een beter besef krijgen van wat de risico-benadering betekent voor veiligheid betreffende trein, tram en metro. De volgende thema's komen aan bod: veiligheidsfilosofie, veiligheidsprincipes, risico-inventarisatie, risico-beoordeling en risico-beheersing.
Sprekers
- Huub Schous
__________________________________________________________________
7. Soepele ketenmobiliteit onmisbaar voor concurrentiekracht trein
Het historische onderzoek, vastgelegd in het proefschrift “Het verstandshuwelijk van fiets en trein”, levert interessante aanbevelingen op voor een goed werkende fiets-en-trein combinatie als alternatief voor de soepele deur-tot-deur verplaatsing per auto. Het proefschrift identificeert het grote belang van een goede ruimtelijke ordening en het organiseren van een soepel overstapproces. Aan de hand van actuele ontwikkelingen in onder meer de MIRT-verkenning Oude Lijn en het onderzoek bij NS-reizigers wordt geïllustreerd hoe oud weer nieuw wordt. Maar ook hoe nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld de elektrische fiets, het invloedsgebied van stations kunnen vergroten.
Sprekers
- Jan Ploeger (TU Eindhoven)
- Mark van Hagen (NS-Reizigers)
- Dominik van Lankeren (Gemeente Schiedam)
_______________________________________________________________________
8. Casus Zeeland: de samenwerking tussen data en innovatief mobiliteitsbeleid
In december 2021 hebben de Zeeuwse gemeenten en de Provinciale Staten de Regionale Mobiliteitsstrategie vastgesteld, waarin de eerste stappen zijn gezet naar een nieuw publiek vervoersysteem om de bereikbaarheid met het openbaar vervoer te verbeteren en een aantrekkelijker aanbod voor reizigers te creëren. Sinds juli 2022 bestaat het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata (NTM) om mobiliteitsdata vindbaar, toegankelijk en beschikbaar te maken. Data en afspraken hoe diensten integreren zijn essentiële elementen die beleid en praktische toepassingen met elkaar verbinden, bijvoorbeeld voor het aanbieden van reisinformatie, maken van reserveringen, betalingen uit WMO budgetten, etc. In deze deelsessie krijg je een update over het vormgeven van het nieuwe mobiliteitssysteem in Zeeland en bespreken we de lopende nationale en Europese initiatieven rondom data beschikbaarheid, standaardisatie en interoperabiliteit. Kom en denk mee over hoe wij samen kunnen werken aan een beter bereikbaar Zeeland door optimaal gebruik te maken van mobiliteitsdata en innovatief beleid.
Spreker
- Rosanne Klerx (NTM)
- Ruben Goedee (Provincie Zeeland)
_______________________________________________________________________
RONDE 2: 13.50 - 14.55 uur
______________________________________________________________________
9. De verdwenen reiziger
Het gaat hartstikke goed met het Openbaar vervoer. Sinds het ontstaan van de OV-Klantenbarometer in 2001, laat het onderzoek zien dat klanttevredenheid in het openbaar vervoer gestaag toeneemt. Was het gemiddelde rapportcijfer in 2001 een mager zeventje, twintig jaar later hebben we een vol punt hoger gemeten onder de reizigers. Reizigers zijn dus aanzienlijk meer tevreden dan toen, en dat is dankzij alle inspanningen van de vervoersbedrijven en de overheden die de concessies verlenen.
Maar is dat wel het hele verhaal? Of kijken we in ons beleid te veel naar wie al gebruikt maakt van het OV en te weinig naar wie is afgehaakt? Of niet durft? Of voor wie het OV geen alternatief is? Moeten we niet op een andere manier gaan nadenken over de Klantwenspyramide? Over ons beleid en voor wie we zijn? Vergeten we vrouwen niet? Hebben we oog voor discriminatie? Voor vervoersarmoede?
Spreker
- Jan-Derk van ’t Rot (MuConsult)
_______________________________________________________________________
10. Datagedreven werken in het OV
OV-bureau Groningen Drenthe zet in op datagedreven werken om op basis van objectieve data-analyse tot informatie te komen die samen met domeinkennis tot bruikbare interpretaties en begrip leidt. Dit moet leiden tot geïnformeerde besluitvorming. Het thema openbaar vervoer heeft daarbij prioriteit gekregen en de afgelopen periode heeft een team van ontwikkelaars verschillende informatieproducten opgeleverd. Deze producten worden op de Dag van het OV gedemonstreerd om de sector te inspireren, het belang van datagedreven werken te onderstrepen en om lessen te delen met organisaties die onvermijdelijk volgen.
Spreker
- Kees Kuijt (OV-bureau Groningen Drenthe)
_______________________________________________________________________
11. Digitalisering van het spoor
Als gevolg van kansen, vervangingsopgaven en EU-regelgeving staat de Nederlandse spoorsector de komende jaren een digitaliseringsopgave te wachten. De huidige implementatie van ERTMS is daarvan het fundament. Hierop bouwen we verder met 5G technologie, (de voorbereiding op) zelfrijdende treinen enzovoort. Digitalisering raakt de infrastructuur, vele ICT-systemen, de treinen en het werk van 15.000 spoorprofessionals. De financiële impact van deze opgave, de operationele maakbaarheid van de implementatie vragen omen gemeenschappelijke visie, een centraal beleid en om integrale besturing. Een Toekomstbeeld digitaal spoor moet hier een eerste invulling aan geven.
Sprekers
- Peter Krumm (programmamanager toekomstbeeld digitalisering spoor, Ministerie van IenW)
- Peter Scheffel (manager programmeren landelijke uitrol ERTMS, programmadirectie ERTMS)
_______________________________________________________________________
12. Toegankelijk openbaar vervoer - dat doe je samen!
Iedereen moet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dat geldt ook voor reizigers met een beperking. Stations, haltes, voertuigen en reisinformatie zijn vaak al aangepast voor mensen met een fysieke, visuele, auditieve of mentale beperking. Tegelijkertijd hebben we nog veel te doen, zodat iedereen zelfstandig met het openbaar vervoer kan reizen. Dat doen we niet allen: overheden, vervoerders, infrabeheerders, belangenorganisaties én ervaringsdeskundigen werken hierin nauw samen. We bespreken de noodzaak voor toegankelijk ov en delen onze inzichten en ervaringen om de toegankelijkheid van het ov te verbeteren.
Sprekers
- Samenwerkingsverband DOVA
- CROW
- College voor de Rechten van de Mens
- Kennis over zien
- Gemeente Schiedam
_______________________________________________________________________
13. Toekomstbeeld Openbaar vervoer - veranderde omstandigheden vragen om duidelijke keuzes
De omstandigheden voor het OV zijn de afgelopen jaren sterk veranderd en tegelijkertijd zijn de ambities voor het OV vanuit diverse invalshoeken gegroeid. Vanuit het toekomstbeeld OV is door Rijk, medeoverheden, vervoerders en Prorail het afgelopen jaar verkend welke impact de veranderde omstandigheden hebben op de groeiende ambities. De uitkomsten van dit onderzoek zijn eind 2023 aan de Landelijke OV en Spoortafel besproken en begin dit jaar aan de Tweede Kamer verstuurd.
In deze deelsessie wordt u meegenomen in de inzichten uit het uitgevoerde onderzoek en het gesprek hierover aan de Landelijke OV en Spoortafel. Daarnaast wordt u tijdens de workshop uitgenodigd met het Rijk, medeoverheden, Prorail en vervoerders mee te denken in mogelijke oplossingsrichtingen in het beleid voor de lange termijn.
Sprekers
- Karin Hoekstra (Ministerie van IenW)
- nog nader te bepalen (een of twee sprekers vanuit de andere betrokken partijen bij het Toekomstbeeld OV)
________________________________________________________________________
14. Hoeveel is onze doelgroepenreiziger waard?
In deze prikkelende sessie vraagt VDVN reizigers, vervoerders en opdrachtgevers mee te denken over de randvoorwaarden voor succesvolle integratie openbaar vervoer en doelgroepenvervoer. Denk aan: betrouwbaarheid, inclusiviteit en betaalbaarheid. Dit vraagt iets van alle partijen binnen de mobiliteit. De sessie wordt ondersteund met interessante fragmenten uit de documentaire - Iedereen mobiel: vanzelfsprekend!
Sprekers
- Petra Buitenhuis (bestuurslid VDVN)
- gastspreker (optioneel)
_____________________________________________________________________
15. Bereikbare bereikbaarheidsdoelen voor het platteland
Er is toenemende aandacht voor de kloof in toegang tot voorzieningen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Een aantal politieke partijen wil het verdwijnen van supermarkten, buslijnen en bibliotheken op het platteland een halt toeroepen. Toch zijn de meeste mensen in het landelijk gebied best tevreden met de toegang tot voorzieningen, ook al schuilt daar wel een sterke autoafhankelijkheid achter. Hoe moet bereikbaarheid in het landelijk gebied in de toekomst gefaciliteerd worden?
Spreker
- Taede Tillema (Universiteit Groningen)
_____________________________________________________________________
16. De Staat van het OV - Spelen met nieuwe cijfers over het openbaar vervoer in Nederland
In een korte presentatie worden deelnemers meegenomen in de nieuwe cijfers uit de Staat van het openbaar vervoer 2023. Welke ontwikkelingen zijn zichtbaar en hoe volgt het rapport de ontwikkelingen in de ov-wereld? Daarna volgt een demonstratie van het bijbehorende dashboard en de mogelijkheden. Deelnemers kunnen daarna zelf proberen en vragen stellen.
Sprekers
- Eleanor Thelen (CROW)
- John Pommer (CROW-KpVV)
- Nico van Paridon (Vervoersregio Amsterdam)
_____________________________________________________________________
Dag van het OV 2024
Registratiewebsite voor Dag van het OV 2024Dag van het OV 2024a.dentoom@dova.nu
Dag van het OV 2024a.dentoom@dova.nuhttps://www.dagvanhetov.nl
2024-06-17
2024-06-17
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van het OV 2024Dag van het OV 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend